22 de març 2012

Dia Mundial de l'aigua 22 de març





El món té set perquè nosaltres tenim gana

Cada any, el 22 de març se celebra el Dia Mundial de l'Aigua amb un tema escollit per les Nacions Unides en funció de les problemàtiques més preocupants. Després de molts anys insistint en la necessitat d'estalviar l'aigua i de mantenir-la en bon estat mitjançant el sanejament, principalment en les zones urbanes, aquest any, el tema «Aigua i seguretat alimentària» implica una reflexió més profunda.

És sabut que, a nivell mundial, el 70% del consum d'aigua es destina a la producció dels nostres aliments: «El món té set perquè nosaltres tenim gana» és el lema escollit per les Nacions Unides per reflectir aquesta idea.
Encara que no la veiem, l'aigua és necessària per produir també un automòbil o una samarreta, s'estima que es necessiten més de 5.000 litres d'aigua per produir un quilo de cotó i uns 2.000 litres per un quilo de paper.

Aquesta quantitat d'aigua és la que es comptabilitza per afirmar que, als països més desenvolupats, cada persona consumeix a diari, a part dels 2 litres d'aigua que beu, entre 2.000 i 4.000 litres d'aigua necessaris per la producció dels aliments que menja i dels béns industrials que utilitza.

Com que la població mundial creix, que la nostra manera de viure cada cop suposa un consum més elevat d'aigua però que l'aigua, tot i ser un recurs renovable, no deixa de ser un recurs finit, la disponibilitat en aigua serà un dels reptes més importants del segle 21.

En aquest sentit, disminuir el malbaratament dels aliments és sens dubte una acció a favor de l'estalvi d'aigua. A Europa, cada persona llença a les escombraries de mitja 20 kg d'aliments cada any dels quals 7 kg encara estan embalats i els altres 13 kg són restes dels àpats, fruites i verdures fets malbé... Les conseqüències d'aquest malbaratament alimentari són ètiques, econòmiques, i també ambientals.

Per tant, espero que la celebració del Dia Mundial de l'Aigua, avui 22 de març, serveixi perquè ens parem a pensar sobre els nostres hàbits de consum i la gran dependència que tenim envers l'aigua. Aprofito l' ocasió per convidar-vos a visitar la web del Departament de Medi Ambient del Govern i del Dia Mundial de l'Aigua de les Nacions Unides on trobareu molta més informació sobre aquests temes: www.mediamebient.ad i :www.unwater.org/worldwaterday.